Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

Een goede set met tools en hulpmiddelen maakt iedere vakman beter in zijn werk. Vooral bij het leggen van een houten vloer komen er een aantal dingen goed van pas: items die je sneller laten werken en het eindresultaat nóg strakker maken. De truc is om al deze benodigdheden tijdig in te kopen en ze klaar te hebben liggen op het moment dat je begint met leggen. Dat scheelt een boel tijd, energie en frustratie! Welke items zijn er echt onmisbaar in de toolkit van een vloerenlegger die zich bezig gaat houden met een houten vloer die verlijmd en vernageld gelegd moet worden? Je leest het in dit artikel!

Meet- en tekengereedschap

Meten is weten: dat weet iedere vloerenlegger. Zorg er dus voor dat je jouw duimstok, winkelhaak, rolmaat en aftekenpotlood in de aanslag hebt als je een houten vloer gaat leggen. Zo weet je zeker dat je de vloerdelen op de gewenste maat af kunt zagen en dat de vloer straks als een puzzel in elkaar past. Ook een verstekhaak of zwaaihaak zijn handige tools om bij de hand te hebben, met name als er delen zijn die je verstek moet zagen. Dat scheelt je een boel uittekenwerk!

De juiste zaag

Nadat je vloerdelen hebt uitgemeten en afgetekend, moet je ze vervolgens natuurlijk op maat zagen. Sommige zaagsnedes zijn een simpele rechte lijn, maar bij sommige inkortacties komt wat meer detailwerk kijken. Het is dus slim om verschillende zagen klaar te hebben staan: voor het grovere zaagwerk, maar ook voor het fijnere detailwerk. Bepaal van tevoren welke zaag (of zagen) je het beste van pas komt en check of ze nog in goede staat zijn, of dat je misschien onderdelen moet vervangen. Als je eenmaal bezig bent met je klus, wil je lekker door kunnen werken!

Lijmkam en de juiste parketlijm

Een vloer verlijmd leggen betekent een goede hechting en een minimale werking van het hout. Het is wel belangrijk dat je een lijmsoort gebruikt die geschikt is voor jouw vloer en jouw ondergrond, en dat je de lijm goed verdeelt over de ondergrond. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met een lijmkam natuurlijk!

Door de lijm in mooi uitgelijnde banen over de ondervloer te verdelen, zorg je voor een egale hechting en een optimale kleefkracht. Welk type houten vloer je gaat leggen, bepaalt hoeveel mm de lijmrilhoogte van je lijmkam moet zijn. Zorg dus dat de juiste lijmkam ook klaar ligt voor je aan je klus begint!

Tacker

Hoe groot of klein je vloerdelen ook zijn: het is altijd goed om een vloer extra te vernagelen aan de ondergrond. Zo voorkom je dat de werking van het hout je later parten gaat spelen! Een tacker is hierbij een uitkomst: dit apparaat maakt vernagelen of nieten een snel en efficiënt klusje. Blinde nagels kun je makkelijk tot de gewenste diepte indrijven, en onder de juiste hoek aanbrengen. De vloer extra verankeren aan de ondergrond wordt zo een fluitje van een cent!

Afwerklijsten en plinten

De kers op de taart moet je zeker niet vergeten bij het leggen van een vloer: een mooie afwerking aan de randen maakt de vloer pas helemaal af en biedt bovendien de kans om kabels achter weg te werken. Het mooiste zijn afwerklijsten of plinten in de kleur van de vloer of in de kleur van de wand; zorg er dus voor dat die klaarliggen en dat je ze makkelijk op maat kunt maken.

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

Als vloerenlegger heb je behoefte aan een partij die al deze tools standaard voor je klaar heeft liggen. Een allround vloerengroothandel, die je voorziet in alles wat je nodig hebt om de mooiste vloeren te leggen. Heb je de benodigdheden voor jouw volgende klus nog niet op orde? Ga dan naar Floormade.nl, registreer je als klant en profiteer van al hun voordelen voor echte vakmensen. Bestellingen die voor 15:30 uur geplaatst zijn, leveren ze de volgende werkdag al op locatie. Dat is nog eens service!