Je verwaarloosde gazon herstellen? Zo breng je je tuin weer tot leven!

Wordt het tijd om jouw verwaarloosde gazon te herstellen? Omdat je er zelf niet al te veel naar om hebt gekeken óf omdat je net een huis hebt gekocht en de bijbehorende grasmat niet in de allerbeste staat is? In deze blog leggen we uit wat de meest voorkomende problemen met gras zijn en hoe je deze weer oplost. Handen uit de mouwen, aan het werk!

Gele plekken

Het meest voorkomende probleem met gras zijn gele plekken. Om dit op te lossen, moet je weten wat de oorzaak is. Is het gras te droog of te nat? Is het te kort gemaaid? Is de bodem niet in orde? Wordt er vaak door honden op het gras geplast of heb je last van ongedierte? Gele plekken in je gazon herstellen doe je als volgt:

  • Besproei het gras in tijden van droogte 1 á 2 keer per week
  • Zorg voor een goede afwatering van je gazon
  • Maai je gazon niet korter dan 3 cm
  • Bemest je gazon 3 keer per jaar en bewater het direct daarna
  • Check de zuurgraad van de grond en gebruik kalk als deze hoger is dan 7
  • Spoel urine van huisdieren zo snel mogelijk weg met water
  • Bestrijd ongedierte met behulp van aaltjes

Onkruid en/of mos

In het voorjaar komt onkruid graag een feestje vieren in je gazon. Wees er snel bij en pluk ongewenst onkruid tussen de grasplantjes vandaan. Om je gazon meer lucht te geven en mos te verwijderen, kun je grasmatten van 3 jaar of ouder verticuteren. Je haalt met een hark of verticuteermachine de gevilte mos- en wortellaag los, waardoor de plantjes beter bij hun zuurstof en voeding kunnen. Alles wat je gazon nodig heeft om te herstellen.

Kale plekken

Kale plekken ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kunnen grasplantjes in de winter afsterven doordat ze te kwetsbaar waren of opgegeten worden door bepaalde insecten. Daarnaast ontkom je vaak niet aan kale plekken nadat je je gras hebt geverticuteerd en onkruid en mos hebt verwijderd.

Waren de grasplantjes te kwetsbaar en zijn ze ten prooi gevallen aan insecten of strenge winterkou? Herstel je gazon dan op een goed moment: in het voorjaar of najaar. Zo hebben deze de grootste kans om aan te sterken. Check van tevoren ook de bodemkwaliteit. De ideale zuurgraad voor gezonde grasplantjes ligt tussen de 5,5 en 7.

Kleine kale plekken zijn goed te herstellen met graszaad. Zijn de kale plekken groot? Dan kun je beter nieuwe kant-en-klare graszoden bestellen. De graszoden van Topgazon zijn van topkwaliteit en worden supersnel geleverd.

Putten en andere oneffenheden

Putten en kuilen in je gazon herstellen doe je door je gazon kort te maaien, te verticuteren (mits het gazon ouder dan 3 jaar is), te egaliseren en nieuw gras te zaaien of graszoden te leggen.

Wel is het hierbij essentieel om te kijken naar de oorzaak. Zo kunnen tunnels van een mol instorten en kuilen veroorzaken. Herstel je je gazon, maar is de mol nog steeds aan het graven? Dan blijf je natuurlijk aan de gang. Er zijn gelukkig genoeg diervriendelijke manieren om een mol te verjagen, zoals keizerskroon planten (pas op: giftig voor katten en honden) of glazen flessen half in de grond te stoppen.

Aan de slag!

Ben je erachter wat het probleem is? En kun je met zelfvertrouwen je gazon herstellen? Fijn! Mocht je nog wel vragen hebben, dan raden we je aan contact op te nemen met de experts van Topgazon. Zij weten alles over een gezonde grasmat! Over gezond gesproken: hup, de tuin in! Want tuinieren is niet alleen goed voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid. Of dat nu door de buitenlucht komt of door het idee dat je straks weer van een prachtig groen gazon kunt genieten.