Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

De overstap van gas naar elektrisch koken wordt steeds populairder in Nederland. Dit komt omdat elektrisch koken veiliger, energiezuiniger en milieuvriendelijker is. Bovendien helpt het bij de overgang naar een duurzame toekomst zonder aardgas. Maar welke opties heb je eigenlijk als je elektrisch wilt gaan koken? In dit artikel bespreken we de drie belangrijkste mogelijkheden: de inductiekookplaat, de keramische kookplaat en de elektrische kookplaat. Daarnaast geven we tips over waar je op moet letten bij de overstap, en mogelijkheden voor professionele hulp bij installatie.

1) Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is een van de populairste keuzes voor elektrisch koken. Deze kookplaat werkt op basis van elektromagnetische velden. Zet je een pan op de kookplaat, dan wordt er een magnetisch veld gecreëerd dat de pan direct verwarmt. Dit zorgt ervoor dat de warmte heel snel en efficiënt wordt overgebracht. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen van koken op inductie?

 • Snelheid: Een inductiekookplaat verwarmt pannen veel sneller dan andere kookmethodes.
 • Veiligheid: De kookplaat zelf wordt niet heet, alleen de pan. Daardoor brand je je niet zo snel.
 • Energiezuinig: Inductiekookplaten zijn erg efficiënt omdat er weinig warmte verloren gaat.
 • Makkelijk schoon te maken: De gladde, vlakke oppervlakte maakt schoonmaken bijzonder simpel.
 • Kosten: Inductiekookplaten zijn vaak duurder in aanschaf dan andere soorten kookplaten.
 • Speciale pannen nodig: Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Je hebt pannen nodig met een magnetische bodem.

2) Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat lijkt veel op een inductiekookplaat, maar werkt op een andere manier. Onder de glasplaat zitten elektrische spiralen die de kookzones verwarmen. Dit type kookplaat is een goede middenweg tussen traditioneel elektrisch koken en de modernere inductieoptie. Wat zijn de voor- en nadelen van keramisch koken?

 • Eenvoudig in gebruik: Keramische kookplaten zijn makkelijk te bedienen met duidelijke, vaak digitale knoppen.
 • Geschikt voor alle pannen: Anders dan bij inductie kun je alle soorten pannen gebruiken.
 • Modern uiterlijk: De gladde glazen oppervlakte ziet er modern uit in elke keuken.
 • Langzamer: Het duurt langer voordat de kookzones op temperatuur zijn vergeleken met inductie.
 • Restwarmte: De kookzones blijven langer heet nadat je ze hebt uitgezet, wat gevaarlijk kan zijn.

3) Elektrische kookplaat

Elektrische kookplaten zijn een traditionele keuze en worden al jaren gebruikt in huishoudens. Ze zijn doorgaans goedkoper dan inductie- en keramische kookplaten en werken met spiraal- of halogeenverwarmers. Elektrische kookplaten zijn eenvoudig te installeren en zijn geschikt voor standaard kookgerei.

Het grootste nadeel van elektrische kookplaten is dat ze niet zo energie-efficiënt zijn als inductie- of keramische kookplaten. Ze hebben een langere opwarmtijd en koelen ook maar langzaam af. Daarnaast is de warmteverdeling minder gelijkmatig, wat kan leiden tot ongelijke verwarming in de pan.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele belangrijke zaken om in overweging te nemen. Ten eerste moet je nagaan of je elektrische aansluiting voldoende capaciteit heeft voor de gekozen kookplaat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de elektrische installatie aan te passen of uit te breiden.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welk type kookplaat het beste bij jouw kookstijl past. Als je bijvoorbeeld vaak snel wilt kunnen koken, is een inductiekookplaat wellicht de beste optie. Als je waarde hecht aan een strak design en gelijkmatige warmte, dan is een keramische kookplaat een goede keuze.

Professionele hulp inschakelen

Bij het overstappen naar elektrisch koken kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen voor de installatie van je nieuwe kookplaat. Een elektricien kan beoordelen of je huidige elektrische installatie geschikt is en eventuele aanpassingen uitvoeren. Ook kan een expert je helpen bij het kiezen en installeren van de juiste kookplaat, zodat je zeker weet dat alles veilig en efficiënt werkt.

Op zoek naar een betrouwbare partij, die ruime ervaring heeft met de installatie van moderne kookplaten? Neem dan eens contact op met Zeeman Elektro!