Hoe houd je jouw grasmat groen en gezond?

Steeds meer huishoudens kiezen weer voor een mooi gazon in de achtertuin. Vergroenen is hip, en met het juiste onderhoud kun je in ieder seizoen van jouw grasmat genieten. Mooi en gezond gras is echt een sieraad voor je tuin! Als je eenmaal een gazon hebt, wat moet je dan doen om het gezond te houden door het jaar heen? Met welk onderhoud haal je het beste uit je gras? In deze blog lees je de 4 belangrijkste tips voor een groene grasmat, die blaakt van gezondheid.

1) Regelmatig maaien

Je grasmaaier is je beste vriend in het onderhoud van je gazon. Door in het groeiseizoen minstens eens per week te maaien, komt er weer zonlicht en frisse lucht bij de wortels van je gras. En daar groeit het weer een stuk makkelijker van! Daarnaast geeft het je grasmat natuurlijk een strakke, egale look. Verwijder waar je kan onkruid en knip de kantjes bij voor een extra mooie uitstraling. Het begint allemaal met regelmatig maaien! Kleine moeite, groot plezier.

2) Bemesten

Naast licht en water heeft je gras behoefte aan andere voedingsstoffen, zoals kalk en andere mineralen. Die halen de plantjes grotendeels uit de aarde waarin ze geplant zijn. Maar zo’n 3 keer per jaar is het geen slecht idee om ze een extra dosis voedingsstoffen te geven, waarmee hun gezondheid echt een boost krijgt. Dat is direct na de winter, op het warmst van de zomer, en in het najaar – in voorbereiding op de nieuwe winter. Zo zorg je dat je gras in alle seizoenen krijgt wat het nodig heeft!

Wanneer ga je jouw gazon dus bemesten?

  • Maart
  • Juni / juli
  • Oktober / november

3) Verticuteren of beluchten

Een andere bedreiging voor je gazon is de viltlaag die zich op de bodem van je grasmat kan vormen. Oude gras- en plantenresten en ander organisch materiaal hoopt zich op in een toplaag die verstikkend kan werken voor je grasplanten. De manier om hier vanaf te komen? Je gras minstens eens per jaar verticuteren of beluchten. Hiermee doorbreek je de viltlaag (beluchten) of verwijder je hem zelfs volledig (verticuteren).

Is er sprake van mosvorming in je gazon? Dan doe je er sowieso goed aan om te verticuteren: dat is namelijk de enige manier om mos definitief uit je gras te verwijderen. Ook mos kan een verstikkende werking op je grasplanten hebben.

4) Sproeien

Een volwassen grasplant heeft voldoende water nodig. Net zoals iedere andere plant! Als er in de zomermaanden niet voldoende water uit de lucht valt, of het hete weer je gras volledig uitdroogt, is het slim om van tijd tot tijd je gazon te besproeien. Je gras moet bij gematigd weer iedere week een flinke plens water toegediend krijgen: ofwel door regen, ofwel door een sproeibeurt. Niet goed voor het milieu, zeg je? Plaats dan een regenton en gebruik zelf opgevangen water om mee te sproeien. Je gras zal je dankbaar zijn.

Is je gazon niet meer te redden?

Kijk je tegen een dorre vlakte aan, waar weinig groens meer in te bekennen is? Soms probeer je tegen beter weten in je gazon nog te redden, terwijl je stiekem wel weet dat het een verloren zaak is. Is je gras echt op sterven na dood? Bespaar je dan een boel tijd, geld en frustratie, en investeer in een nieuwe grasmat. Je gras onderhouden is een stuk makkelijker met gezonde grasplanten.

Een nieuwe grasmat leggen hoeft bovendien helemaal niet een omvangrijk, duur project te zijn: dat bewijzen ze bij Topgazon. Met hun graszoden leg je eenvoudig een nieuwe grasmat aan, waar je met minimaal onderhoud weer jaren van kunt genieten!