5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

Een nieuwe vloer leggen wordt steeds makkelijker en is allang niet meer voorbehouden aan de vakman alleen. Dankzij gebruiksvriendelijke legsystemen en goede online informatie kan jij als doe-het-zelver ook uitstekend je eigen vloer leggen! Het belangrijkste is een goede voorbereiding, en de juiste tools om je helpen. Welke vragen moet je jezelf stellen, voor je aan deze klus gaat beginnen? Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Een vloer leggen begint natuurlijk bij een vloer kiezen. Welke type vloer past het beste bij jouw wensen en bij de ruimte in huis waar je aan de slag gaat? Er is tegenwoordig veel te krijgen; iedere vloer met zijn eigen voordelen en nadelen. Kies dus bewust: een vloer brengt niet alleen een visueel aspect met zich mee, maar ook een functioneel aspect. Moet hij bijvoorbeeld nat kunnen worden, of is geluiddemping belangrijk? En wat mag je vloer kosten?

Onderstaande overzicht kan je helpen een aantal van deze vragen te beantwoorden, en een overwogen keuze te maken. We hebben de 4 meest verkochte vloeren voor doe-het-zelver voor je op een rij gezet.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Kom je er aan de hand van dit overzicht toch nog niet helemaal uit? Vraag dan de specialisten van Onlinevloershop gerust naar meer informatie. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze je helpen achterhalen welke vloer het best geschikt is voor jouw klus. Neem contact met ze op of gebruik de informatie over de verschillende vloeren op hun website om meer te weten te komen!

2) Heb je een ondervloer nodig?

In sommige vloeren zit al een ondervloer verwerkt, bij andere vloeren moet je deze afzonderlijk aanschaffen. Goed om te weten waar je mee te maken hebt! Een ondervloer (geïntegreerd of niet) is superbelangrijk om contactgeluid te reduceren, je vloer stabiel te leggen op een egale ondergrond, en goede warmte-isolatie aan te brengen. Check dus altijd of je een aparte ondervloer moet aanschaffen bij jouw type vloer, en welk type het beste uit je vloer naar boven haalt.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Heb je eenmaal de juiste vloer gevonden, dan is het tijd om hem te gaan bestellen. Maar: hoeveel pakken heb je dan eigenlijk nodig? En hoe zit dat bij je ondervloer? Je kunt dit makkelijk berekenen aan de hand van het aantal vierkante meters dat je wil gaan leggen. Meet de lengte en de breedte van het vloeroppervlak, en vermenigvuldig deze twee maten met elkaar om het aantal vierkante meters te krijgen. Bekijk vervolgens de pakinhoud en deel het totale aantal vierkante meters door de pakinhoud in m2. Rond naar boven af; zo weet je precies hoeveel pakken je moet bestellen!

Tip: Houd altijd rekening met wat snijverlies tijdens het leggen, en bestel zo’n 5% extra. Zo voorkom je dat je tegen het einde van je klus zonder materialen komt te zitten!

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voor de meeste vloeren is het tijdens het leggen praktisch om afstand van de muur te bewaren: daarvoor zijn afstandblokjes een handige tool. Verder heb je natuurlijk tools nodig om je vloer mee op maat te zagen: afhankelijk van het materiaal kun je dat het beste met een decoupeerzaag, handmatige cirkelzaag, handzaag of stanleymes doen. Systemen die in elkaar moeten klikken, kan je het beste een extra zetje geven met een hamer, een stootblok en een trekijzer.

Stem je hulpmiddelen af op het type vloer dat je gaat leggen, en zorg ervoor dat je de juiste middelen voorhanden hebt voor je begint met leggen!

  • Afstandblokjes (bij harde vloeren)
  • Tools om je vloer mee op maat te zagen
  • Hamer, stootblok en trekijzer voor kliksystemen

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Heb je het complete oppervlak van de kamer bedekt met je nieuwe vloer, en ligt hij naar wens? Dan is het tijd om de afstandblokjes te verwijderen en de laatste puntjes op de i te zetten. Wacht hier niet te lang mee: we kennen allemaal die mensen die 4 jaar na de verhuizing nog steeds een vloer zonder plinten hebben. Zo zonde van al je harde werk! Met de volgende aanvullende items geef je jouw vloer de finishing touch:

  • Plinten (plakplint of hoge plint)
  • Rozetten voor om evt. verwarmingsbuizen
  • Hoekprofielen voor traptreden
  • Overgangsprofielen voor vloerdelen met ongelijke hoogtes

Blijf je met andere vragen achter?

Loop je tegen andere vragen aan waar je maar geen antwoord op kan vinden? Ook dan staat het team van Onlinevloershop voor je klaar. Ze denken graag met je mee en halen samen met jou het beste uit je nieuwe vloer. Neem gerust contact met ze op!